Minden világos? Legyen tiszta a kép!

Mi az a DR és DMO?

Világszerte a cukorbetegeknek egy harmadának van valamilyen formájú/fokú diabéteszes retinopátiája, és ezen betegcsoport 3-5%-ánál kialakulhat a diabéteszes makulaödéma, ami kritikus állapot, és a cukorbetegség okozta vakság vezető oka.

A diabéteszes retinopátia (DR) és a diabéteszes makulaödéma (DMO) két súlyos szemészeti szövődmény, amely a cukorbetegeket érintheti. A cukorbetegség, egy olyan állapot, amikor a vércukorszint tartósan magas. Ez a retinán, vagyis a szem hátsó részén található fényérzékeny szöveten belüli erek károsodásához vezethet. Ez a szemfenéki szöveti károsodás és sérült erek szivárgása, súlyos látásproblémákat eredményezhet, és a munkaképes korú (20–65 éves) felnőttek vakságának vezető okai világszerte.

A cukorbetegség korai szakaszában a szembetegségek tünetei nem feltétlenül észlelhetők. Azonban ahogy a retina erek szivárogni kezdenek, a makulában idővel folyadék halmozódik fel, és a retina szöveteinek károsodása előrehalad, látása drasztikusan romolhat.

A diabéteszes retinopátia a korai szakaszban gyakran észrevehető tünetek nélkül alakul ki. Az állapot előrehaladtával azonban előfordulhatnak a következő tünetek:

Fontos megjegyezni, hogy a diabéteszes retinopátia nem feltétlenül okoz tüneteket, amíg előrehaladott stádiumba nem kerül. Ezért a rendszeres szemvizsgálat létfontosságú, különösen, ha Ön cukorbeteg. A diabéteszes retinopátia kritikus és látást veszélyeztető szövődménye a diabéteszes makulaödéma (DMO). A DMO akkor jelentkezik, amikor a sérült retinális erekből származó folyadék szivárog a makulába, a retina központi részébe, amely az éles, központi látásért felelős. Ez a következőket eredményezheti:

A diabéteszes retinopátiához hasonlóan a diabéteszes makulaödéma is kialakulhat a korai szakaszban észrevehető tünetek nélkül. A rendszeres szemvizsgálat elengedhetetlen a korai felismeréshez és kezeléshez.

Retinopátia stádiumai

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség szövődménye, amelyet a retina ellátását biztosító kis erek károsodása okoz. A diabéteszes retinopátiának 4 stádiuma van:

list-1

Enyhe

list-1
enyhe NPDR
Enyhe, nem proliferatív diabéteszes retinopátia (NPDR)

Mérsékelt

list-2
list-2
mérsékelt NPDR
Mérsékelt nem proliferatív diabéteszes retinopátia (NPDR)

Súlyos

list-3
list-3
PDR
Proliferatív diabéteszes retinopátia (PDR)

Legsúlyosabb, proliferatív retinopátia

list-4
list-4
súlyos NPDR
Súlyos, nem proliferatív diabéteszes retinopátia (NDPR)
Normál egészséges szem
Retinopátiás szem

Hogyan ismerhető fel a látásromlás?

A diabéteszes retinopátia és a diabéteszes makulaödéma diagnosztizálása magában foglalja a szemész szakorvos által végzett átfogó szemészeti vizsgálatokat. A látással kapcsolatos tünetek a betegség korai szakaszában nem feltétlenül észlelhetők. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen felkeresd szemész szakorvosod. A szemész szakorvos rutinszerű, de részletes vizsgálata általában évente egyszer ajánlott. A teljes szemészeti vizsgálat magában foglalja a szemfenékvizsgálatot pupillatágítással, látótérvizsgálatot, és optikai koherencia tomográfiás eljárást használhatnak a szem hátsó szegmensének felmérésére.
eye chart
A vizsgálat kiterjedhet a következőkre:

Nem tágított pupilla

Nem tágított pupilla

Kitágult pupilla

Kitágult pupilla

Ha a látásban vagy a retinában változásokat találtak, az orvos további vizsgálatokat fog javasolni. Az alábbiakban két olyan gyakori vizsgálatot ismertetünk, amelyek még pontosabb képet adhatnak a retináról és a szemében bekövetkezett változások súlyosságáról. E vizsgálatok eredményei segítenek szemész szakorvosodnak diagnosztizálni, hogy van e diabéteszes szemészeti betegséged, és segíthetnek meghatározni a legmegfelelőbb kezelést:

Kockázati tényezők